Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото

...
</TD
>Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре през първото
Коментари Харесай

В село на 4 км от Пловдив са втори по разрешителни за строеж след София

Изпращаме добра година за пазара на парцели. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, само че по-късно се задържаха. Лихвите ни са измежду най-ниските в Европа. През 2023 година ще имаме 10-15% спад на броя на покупко-продажбите, не чакам спад на цените на парцелите най-малко в огромните градове. Има задоволително търсене и ниско предложение, инфлацията пък се отразява на новите градежи. Това разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев по Nova News.

По думите му купувачите няма да купуват непременно, а ще договорят положителни отстъпки - 10-15%. " Нарастването на лихвите в България ще е измежду най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по заеми ще стигне до 4% до края на 2023 година, което няма да се отрази на цените на парцели. Прогнозите за висока инфлация са действителни, дали ще влезем в криза ще се разбере скоро. Важно е всеки самичък да реши за себе си дали има потребност да направи инвестиция в парцел, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи ", разяснява той.

В пловдивското село Марково са втори по издаване на разрешителни за градеж у нас след София. Според притежателя на организация за недвижими парцели Иван Гинчев към момента се търсят повече парцели в селата, наоколо до огромните градове.

" Това е насадено от неприятното възприятие от коронакризата, а и всеки би желал да живее умерено и безшумно. Центърът на огромните градове също са желани. Цените на панелките към този момент се изравниха с тези на новите жилища, тъй като когато купуваш панел, получаваш действителна площ. Много нагоре скочиха цените на парцелите поради растежа в цената на материалите и войната в Украйна. В идващите няколко месеца ще има задържане на цените на парцелите, само че няма да паднат ", предвижда той. И разкри, че сега пазаруването на жилища за инвестиция не е добра концепция, тъй като с високите цени, лишава към 30 години да се изплати и то в случай че парцелът непрекъснато е ангажиран с наематели.

В Банско жилищата към момента провокират голям интерес. Брокерът Димитър Джибин споделя, че купувачите са както локални, по този начин и задгранични. " Има купувачи, които търсят висок клас парцели, а други - в дребни жилищни здания, в центъра на града или до гондолата. Цената на най-луксозния апартамент в комплекс в Банско е 380 000 евро. Високата цена се дължи на огромния интерес и слабото предложение ", изясни той.

По думите му средната цена на едностаен апартамент е 50-60 000 евро за прекрасен двустаен апартамент в центъра. " Таксите варират според от това какво се предлага в комплекса. Има сгради без такси, такива от сезонен вид - с 5-6 евро такса на квадратен метър, при тези от всесезонен вид пък е 17 евро на квадратен метър ", разкри той.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР